Opština Petnjica lijepo zvuči...

Petak... Petnjica... Opština Petnjica... Lijepo zvuči...

Piše: Anel Muratović

 

Lijepo je,dragi sugradjani,ovih dana biti u Petnjici... U Petnjici,do skoro pustoj,zapuštenoj,uspavanoj,bez ikakve perspektive i nagoveštaja boljeg života,a danas probudjenoj,živahnoj,veseloj pa i ponosnoj... Lijepo je biti dio toga,dio euforije zvane Opština Petnjica... Siguran sam da nema stanovnika koji nije osjetio olakšanje,zadovoljstvo,nadu,tog 28og maja kada je Petnjici vraćen status opštine.Konačno,nakon dugo godina,Petnjičani dobijaju mogućnost da rukovode Petnjicom.

Odbrojavanje za opštinu

OPŠTINA PETNJICA – ODBROJAVANJE JE POČELO

 

Piše:dr.Šemsudin Adrović

Iako ova posljednja  inicijativa, akcija, kampanja tj procedura za vraćanje statusa opštini Petnjica nije prva, jeste prva prva koja će biti realizovana. Aktuelnost trenutka nalaže akciju svih  Petnjičana, Bihoraca i njihovih prijatelja ma gdje bili da se dodatno angažuju na realizaciji i pripremi za realizaciju ovog višedecenijskog sna.  Zasluge pripadaju svima koji su makar nešto kazali ili učinili da dodje do  njene realizacije. O njima je još uvijek rano govoriti.

U iščekivanju opštine

Opština Petnjica

 Piše: Latif Adrović

Konačno, potvrđeno je – sredinom marta, nema tome ni dva mjeseca čekanja, Skupština Republike Crne Gore će potvrditi letošnju volju Bihoraca te će Petnjici biti vraćen status opštine, (koji joj je ukinut davne 1957. godine).
Ima nas dosta, koji smo, što za školovanjem, što za poslom, i iz drugih razloga, davno otišli iz Gornjrg Bihora i širom svijeta našli sebi uposlenje, osnovali porodice i skućili se, ali, kao i onoga dana kada smo odlazili, jednako smo vezani za svoj zavičaj, za Bihor i Petnjicu.
U želji da pomognemo svima onima koji su ostali; našim rođacima, bratučedima prijateljima i saplemenicima – Bihorcima, žiteljima buduće opštine Petnjica, da spremni dočekaju obaveze koje im slijede uz status opštine, mnogi od nas, prenoseći svoja iskustva i znanje, bez namjere da se miješamo u volju birača, spremni smo da pomognemo i savjetima i preporukama, i na bilo koji drugi način da se Petnjica razvije i ekonomski ojača.

Stare granice, opština nova

Ovaj tekst je uz male izmjene izvod iz moje knjige: "Svedok Vremena",
a odnosi se na novonastalu situaciju po pitanju statusa Opštine Petnjica.Piše: Halil Agović - Miško

Rodjen sam; 1936 god. u selu G.Vrbica od oca Djula sina Halila Nurkova i majke
Malke Skenderović iz Skenderske Kalice.

Moj djed Halil, čije ime nosim, umro je  nepuna dva mjeseca prije moga rodjenja, pa
otuda i potiče moj nadimak: Miško ili Mišo kako se kom prohtje tako me i sad zove.
Osnovnu školu sam završio u rodnom mjestu a gimnaziju u lvangradu-Berane, Bijelom Polju,
a studije u Beogradu i Zagrebu.

Gornji Bihor - slike zavičaja

Pripremio: Latif Adrović

Gornji Bihor

Tokom istorije, područje Gornjeg Bihora je imalo privremene ili stacionarne naseobine, ali se uvijek živjelo pod prijetnjom egzistencije i biološkog opstanka. Ovdje su živjeli, Iliri, Kelti, Sasi, Sloveni, a ovim predjelima su vladali i Grci, Rimljani, Vizantinci, Turci i, samo nakratko, Austrougari. Protutnjale su ovuda razne vojske i, na duži ili kreći vremenski period, uspostavljale vlast, propagirale svoju vjeru, naseljavale svoje podanike i gradile bogomolje.

Agrarni odnosi u Bihoru

AGRARNI ODNOSI U BIHORU POSLIJE  PRVOG I DRUGOG SVJETSKOG RATA

Iz knjige Prof.dr R.Hajdarpašića: BOSNA I BOŠNJACI BIHORA , Sarajevo, 1997 godine.

Priredio: Dr Šemsudin Hadrović

Istorijsko raskršće

Crna Gora je ostavila niz mrlja koje niti želi niti ima namjeru da očisti, a koje je po prirodi stvari sputavaju u građenju stvarnog anti-fašističkog imidža.

Piše:Advokat Velija Murić

Dija(sporni) pogledi

 

Dijaspora I sadasnja ekonomska I politicka situacija u Crnoj Gori

Foto: Vladislav Vanja Popovic

Podrška predsjednika SCANJ dr.Srdjana Plamenca

Foto:Dr.Srdjan Plamenac-predsjednik SCANj
Postovni prijatelji,

Tesko se poradja Crna Gora

Foto: Gospodin Tufo Taranis

Postovani Gradjani u Petnjici i Bihora i svi koji zive van granica Crne Gore.
Ovom prilikom zelio bih da vas pozdravim i da vam dam podrsku Organizacionom Odboru Petnjice (Opstina Petnjica). Diaspora iz Stuttgarta stoji uz vas i budite do kraja odlucni na ovom pravom putu.
Citali smo mnogo lijepih komentara objasnjenja o istorijii Bihorskog kraja. Mnogo puta je fino napisao objasnjo razjasnio gospodin Serbo Rastoder, Salija Hadrovic, Semsudin Hadrovic i mnogi drugi koji su dali i daju jos uvijek jaku bitnu podrsku sa nama svima pa cak i iz inostransva do glavnog cilja vracanja statusa Opstine Petnjice.

Treba li Crnoj Gori još jedna opština?

 


Priredio: Refik Akova,poslanik u Skupštini Grada Istanbula


Refik Akova (Sijarić) je rođen u Bijelom Polju,selo Negobratini,1952 godine. Od oca Zike i majke Atife. 1968. godine odsjelili su se za Tursku,grad Istanbul,opština Bayrampaşa. Ostao je uveden u matičnim knjigama i na osnovu toga je dobio putovne isprave Republike Crne Gore. Trenutno je državljanin Crne Gore bez lične karte. Dugogodišnji je član Social-Demokratske partije Turske,koja je osnovana 1923. Prvi predsjednik stranke je bio Mustafa Kemal Ataturk. Obavljao je sve političke dužnosti u stranci i trenutno radi kao poslanik u Skupštini grada Istanbula. Član je radnog savjeta za Evropske integracije i vanjske poslove pri gradu Istanbulu.

Podrška iz Holandije

Foto:Nevzet Purišić

Postovani,

U prilici sam da Vam prenesem nepodijeljenu podrsku clanova i rukovodstva Bosnjackog Udruzenja Plavljana i Gusinjana "BEHAR" iz Holandije zahtjevima stanovnika Gornjeg Bihora za osnivanje nove punopravne opstine Petnjica.

Opština Petnjica - oživljavanje Bihora

 

Piše:Velija Murić

Gradjani Petnice su ranije administrativno bili organizovani kao Opština.

Podrška iz Švajacarske

Podrška Crnogorske dijaspore u Švajacarskoj aktivnostima koje se vode  u pravcu da Petnjica  dobije status opštine


Foto:Miodrag Mišo Petrović

Da li će Petnjica biti izigrana?

Ako se u cijeloj Crnoj Gori traži opština kojoj su ubili dušu i pretvorili je u pustinju, onda tu mora biti spomenuta i Petnjica. ''Opština Petnjica'', kojoj su 1957.  oduzeli status opštine, to vječno prokletstvo ljudi, učinilo je svoje - iskidalo je u komade tu lijepu opštinu, njena sela , kao i ljude same! Mještani Bihora su pet puta pokušali da vrate opštinu, ali je vladajuća  DPS uvijek bila protiv i pored stalnih obećanja koja su stizala uvijek prije održavanja izbora u Crnoj Gori.
 
 
Piše:Tufo Muratović
 

Prije izbora dati mišljenje o statusu Petnjice

Foto: Muslija Kalić


Vlada bi prije parlamentarnih izbora zakazanih za 14. oktobar, trebalo da se izjasni o inicijativi za formiranje opštine Petnjica, a u Odboru za vraćanje statusa opštine tom području očekuju da će, shodno rezultatima referenduma, ono biti pozitivno.

Opština Petnjica biti ili ne !?

Piše: Ismet Ramčilović


Davne 1957 godine slučajno ili ne ukinuta je Opština Petnjica . Od tada počinje raseljavanje stanovnika sa tog kraja , ta kompaktna cjelina iz dana u dan postaje sve ređa. Siromaštvo i nezaposlenost kao i nepismenost davalo je sliku područja zvanog Gornji Bihor.

Podrška referendumu za opštinu Petnjica

 


 Foto:Beka Selimanjin

 
Poštovani prijatelji Bihorci
 
Moje strpljenje je pri kraju, čekanja je bilo dosta šest nedalja od referenduma za povratak opštine Penica je prošlo. Izašli ste jedinstveno i jednoglasno iskazali želju da želite biti svoji na svome, da želite kreirati svoju budućnost i budućnost vašeg Bihora.

Mala opština velikih čuda

Nije čudo što je Petnjici ukinuta opština, jer je to bio trend koji je obećavao nove odnose i nove nade. Uvjeravanja su bila da je Petnjica dio paketa čiji će budući status biti isti kao i drugih ukinutih opština.

Piše: Mr. Salija Adrović

Nade su trajale skoro 50 godina, status Petnjice nije bio isti kao i drugih ukinutih opština a pamćenje nije nestalo. Živi odbornici ukinute opštine (još uvijek živi Adrović Faik, Duraković Haćim i moj  rahmetli amiđža Reko), pamte obećanje i negoduju zbog prevare.

Demokratski pečat bihorske diskriminacije

Skoro mi poštar nosi pismo, mislim račun za telefon ili struju, jer druga pisma ne dolaze, u njemu piše: "Dragi Zumbere, napisao sam jednu zbirku pjesama, moji ne daju da od toga napravim knjigu jer, malo, kačim vlast, ako hoćeš da mi pomogneš... Tema zbirke je Bihor, kao što vidiš svi se raselismo..."

Piše:Zumber Zuka Muratović

Ne bi moj prijatelj pisao takve pjesme da nema u njemu bola, već bi naš imetak, prije svega ljudski, stvaralački, kreativni, obrazovni, kulturni i svaki drugi bio iskoriošćen za dobrobit zajednice.